Demokratiska Republiken Kongo - SIM-kort stoppas i röstmaskiner i val

Demokratiska republiken Kongo hade under helgen presidentval, men redan under tisdagen krävde valberedningen att SIM-kort i landets röstmaskiner avaktiveras för att förhindra elektronisk överföring av resultat.

Oppositionen är oroliga att aktiva SIM-kort skulle kunna göra det möjligt för väljarkommittén att påverka omröstningen elektroniskt. Dock har det förslagits att resultaten bör baseras på handräkning av pappersutskrifter från maskinerna.

Tvister om de i stort sett otestade maskinerna har skapat spänningar före söndagens efterlängtade val vilket väljarkommitén har skjutit upp från förra helgen på grund av förseningar med att installera rösträkningsmaskiner.

Sju oppositionskandidater inklusive en av favoriterna i loppet Martin Fayulu uppmanade mobiloperatörer att avaktivera SIM-korten, som valberedningen CENI tidigare erkände hade monterats i maskinerna.

Vid en gemensam presskonferens krävde gruppen också valberedningen att skicka ett brev till dessa operatörer som beställde dem att genast deaktivera dessa simkort.

En talesman för valberedningen kunde inte omedelbart trots upprepade försök nås för kommentarer.

På måndagen bekräftade presidenten Corneille Nangaa för valberedningen i en intervju med Frankrikes TV5 Monde att maskinerna hade utrustats med SIM-kort. Dock insisterade han att maskinerna enbart skulle anslutas till Internet efter att resultaten hade blivit meddelade utifrån en manuell räkning.

Fyra diplomater som talade på villkor av anonymitet berättade för nyhetskanalen Reuters att valberedningen hade informerat dem om att det skulle meddela partiella resultat inom dagar efter omröstningen baserat på elektroniska överföringar.

Det politiska valet som är avsett att leda till Kongos första demokratiska övergång var ursprungligen planerat att ske i november för att landet skulle välja en efterträdare till president Joseph Kabila som av tidsbegränsningar är förbjuden att ställa upp efter att ha suttit på makten i hela 18 års tid.

Dock var det upprepade gånger försenat på grund av vad myndigheterna som ursäkt menade var logistiska utmaningar. Oppositionsledare anklagade president Kabila för att på ett olagligt sätt försöka hålla sig kvar vid makten. Därefter dödade säkerhetsstyrkorna dussintals oliktänkande människor i de protester som följde.

President Kabila stödjer sin tidigare inrikesminister Emmanuel Ramazani Shadary i en gruppering bestående utav 21 kandidater där Fayulu och en annan oppositionsledare Felix Tshisekedi är de officiella huvudkonkurrenterna i det politiska valet i Afrika.

Kommentarer