Hur länder såsom Vietnam påskyndar klimatförändringen till det värre.


Vietnam är ett utav de länder i världen som sägs drabbas hårdast om jordklotets klimatförändring förvärras. Kruxet är dock att landet förbereder sig för att inportera flytande naturgas som i sig avger växthusgaser som påskyndar klimatförändringens förlopp till det värre.

I stället för att drastiskt öka sin förnybara energi planerar Vietnam att börja använda flytande naturgas för första gången år 2020. Det är ett beslut som lyfter fram hur svårt det är för länder att klara av att balansera energikostnaderna med miljöskydd.

Medan utsläpp som härrör från extraktion av flytande naturgas, dess produktion och användning är låga jämfört med andra fossila bränslen, innebär den ökade användningen att den kommer att bli den största källan till koldioxidutsläpp fram till 2025. Detta enligt energikonsulten Woods Mackenzie.

Det vietnamesiska näringsdepartementet förklarar att när ekonomin växer snabbt så kan den inhemska energiförsörjningen inte följa behovet av mer el.

En förändring har skett som har vänt hela situationen på sniskan. Vietnam brukade vara ett land som exporterade energi under många år till andra länder, men för tre år sedan blev Vietnam till en nätimportör av främst kol och naturgas.

Det kommunistiska landet med en befolkning på hundra miljoner är inte ensamt om att ha hamnat i en sådan energifälla.

Andra FN-medlemmar som nu i veckan samlas för klimatförhandlingar i Polen står inför liknande utmaningar, från de gula västprotesterna i Frankrike, oroade sig av bränsleprisstigningar, till amerikanska tjänstemän som försöker övertyga omvärlden att kol faktiskt kan vara ett rent alternativ.

På andra ställen i Sydostasien planerar länder såsom Indonesien och Thailand att bränna allt mer kol trots att de också fruktar hotet om klimatförändringar.

För Vietnam gör flytande naturgas sin debut till viss del eftersom politiker tror att det finns gränser för förnybar energi. Näringsdepartementet basunerade ut att landet når den övre gränsen för vattenkraft som den kan producera från dammar och att naturgas är lite billigare än vind eller solkraft.

Flytande naturgas diskuteras också eftersom USA vill marknadsföra det här, vilket skulle göra det möjligt för amerikanska företag att exportera mer utav det fossila bränslet.

I förra veckan anordnade de förenta staternas regering en naturgaskonferens där den amerikanska generalkonsulaten i Ho Chi Minh varnade för att energiproblem kommer att uppstå i södra Vietnam. Hon noterade att staden som hon nu kallar sitt hem har en årlig ekonomisk tillväxt på 10 procent.

I ett tal sade hon att allt detta skapar en växande medelklass och ett samhälle som växer så fort som deras energi kräver. När den stigande efterfrågan på energi närmar sig en tillväxt på 8 procent år 2018 står Vietnam för närvarande inför stora utmaningar i de södra provinserna för att lyckas hålla takten.

Naturgas transporteras vanligen via rörledningar men för längre avstånd måste den kylas ner till ett flytande tillstånd så att det kan levereras i behållare. Det skulle göra det möjligt att transporteras från USA över Stilla havet ända bort till Vietnam.

När det väl kommer måste det finnas infrastruktur för att ta emot flytande naturgas och värma det tillbaka till ett gasformigt tillstånd som kan användas för bränsle. Det är just där amerikanska företag och byråer kommer att ge råd om hur konstruktion bör gå till för att få det att fungera i ett tropiskt land såsom Vietnam.

Svårigheten och utmaningen som Vietnam står inför är att landet ännu inte har någon erfarenhet av att bygga eller driva flytande naturgasinfrastruktur. Landet investerar fortfarande i el som genereras av vinden och solen, men fossila bränslen behövs som en buffert när vinden inte blåser och solen inte skiner.

Vissa investerare menar att Vietnam betalar en alldeles för lågt en tariff för att lyckas göra förnybara energikällor lönsamma, men andra gör redan vinst från solenergi och säger att det är nödvändigt att företag måste börja acceptera priset i stället för att hoppas på att det långsamt skall börja förändras.

Miljöekonom har uttalat att Vietnam behöver en varierad energimix. Landet kommer inte att överge sin kolförbrukning, men med mer naturgas kommer det att vara mindre förorenande än med kol samtidigt som alternativ energi är på väg upp.

Förnybara energikällor är bra för att kasta toppbelastningar, men förnybara energikällor är inte billiga. Vietnam har har sett förnybara energikällor på senare tid, men det kommer att ta flera år tills att landet ser någon betydande inverkan på systemet.

Aktivister kommer inte att ge upp alternativ energi, däribland biomassa, som refererar till växter som kan brännas som bränsle.

Den vietnamesiska staden Ho Chi Minh City och Mekong-deltat är de områden med största potential i landet för utvecklingsprojekt för förnybar energi skriver landets ledande miljögrupp på sin blogg. Särskilt sol och biomassa med många solstimmar, en lång solig säsong och rikliga jordbruksbiprodukter såsom halm, risklid och risskal.

Kommentarer